Концерти

Хорова музика

Т. Попов се смята за един от класиците на съвременното българско хорово композиране. Самият той е работил при оформянето на облика и репертоара на почти всички значими български хорове в България.

През втората половина на 20-ти век това изкуство е изключително популярно в страната, като съществуват множество професионални и любителски хорове, които често са на много високо изпълнителско ниво. Те се състезават помежду си в надпявания, вътрешни и международни конкурси и печелят овациите на целия свят. Сред тях трябва да бъде посочен прочутият от Европа до Япония и САЩ детски радиохор с диригент Христо Недялков, детския хор „Бодра смяна,”а от съвременните ще посочим хорът на Васил Арнаудов, сега под диригентството на Т. Павлович, и световно известния хор „Мистерията на българските гласове”.

'Градини в цвят' | 'Gardens in Bloom'

по текст на Младен Исаев, изпълнява хор Бодра песен гр. Шумен под диригентството на Венета Вичева.

'Есенно настроение'

Една песен на Тодор Попов изпълнена с емоцията на дъждовните дни. Изпълява хор "Бодра смяна" под диригентството на Лиляна Бочева. Песента има една силна атмосфера, подобна на саудтрак към вълнуващ филм и става все по-интересна след всяко последващо прослушване. Това се дължи и на стиховете на Андрей Германов.

"Старата черква" от Тодор Попов

По текст на Ал. Вутимски, изпълнява Хорова капела "Светослав Обретенов" под диригентството на М. Матакиев

"Полският Канон"

Детски радиохор

Песенен цикъл "Зимни размисли"

По текст на Владимир Голев. Изплънява Софийският камерен хор "Васил Арнаудов" под диригентството на Васил Арнаудов, запис от 1990 г.

"Залез"

По текст на Н. Кръстева. Изпълнение на Софийски камерен хор 'Полифония' под диригентството на Ивелин Димитров. Запис от 2005 г.

"Сто незнайни мечти"

Изпълнява хор "Бодра смяна" под диригентството на Лиляна Бочева.

"Гълъбите гукат в близката гора"

Записът е част от Компилацията "Никола Вапцаров в слово и музика", издание на Златния фонт на БНР.

"Хорал"

Текст по Елегия на Димчо Дебелянов. Изпълнява Детски хор на Добрич, диригент Захари Медникаров. Запис от 1973 г.

"Предпролетна песен"

По стихове на Георги Джагаров. Изпълнява хор "Бодра смяна" под диригентството на Лиляна Бочева.

"Градини в цвят"

Женски хор "Христина Морфова", изпълнение от 2018 г.

“Етюд с акварел”

Оркестър при Ансамбъл за народни песни при Комитета за телевизия и радио

"Търново"

Камерен хор "Полифония", София

София. Движение 3: Късна Есен

Ансамбъл "Мир"

"Акварел"

Хор "Бодра смяна"

„Тишина“

Хор „Морски Звуци“

"Младежка пролетна"

Хор "Бодра смяна"

"Лека нощ"

изп. Детски хор, гр. Добрич; Диригент: Захари Медникаров, хормайстор: Теодора Сотирова, Р. Дурмушлийска;

„Гълъбите гукат“

Детско-младежка хорова студия "Свети Георги" Русе

"Хорал"

Хор " Бодра смяна"

„Младежка пролетна“

Хор Бодра Смяна - детски хор и състав от бивши хористи

"Акварел"

Детски хор Дунавски вълни Диригент - Весела Тодорова

„Българска песен“

Хор "Бодра смяна" - Охрид, 2019 г.

“Градини в цвят”

Детский хор «Нотки» Троицкой школы искусств. Гран-при Фестивал Албена, България 08.07.18

"Хорал"

Камерна капела „Полифония“

"Градини в цвят"

По текст на Младен Исаев. Изпълява Детски хор „Добри Христов“ при ЦПЛР – ОДК. Диригент: Галина Станишева Пианист: Дарина Титкова-Спириева.

Хор „Бодра смяна”с диригент Бончо Бочев и Лиляна Бочева  е лаурят на много награди, включително първа награда от BBC. Тодор Попов участва почти от самото начало  на съществуването му, като пише песни за тях. Връзката между него и хора е много специална и поколения деца са възпитавани в най-добрите певчески световни традиции, а те на свой ред са ги предали на своите деца и внуци. При това с еднаква любов Т. Попов пише за хора не само своите авторски произведения, но и такива виртуозни обработки за тях, като  „Аве Мария” и „Лунна светлина” на Дебюси, които можете да чуете записани в изпълнение на „Бодра смяна”. Но и при другите хорове, съставени от възрастни, песните на композитора са сред най-често изпълняваните и любими на публиката.

От 60-70-те години нататък композиторът минава през различни жанрове, новаторска хармония и по-сложно изграждане, с нова артистична драматургия и ново звучене. Романтичните “Хорал”, “Три акварела”, “Лека нощ” и много други хорови песни са сред образците в българската музика, които са се утвърдили като представителен репертоар за различни хорови формации и камерни изпълнители. Произведенията му са многократно награждавани, записвани и издавани в авторски и сборни печатни издания и грамофонни плочи. Те постоянно звучат и по българското радио и дори в днешно време се изпълняват на престижни певчески конкурси и концерти.